Menu
EUR
Welke rookhout moet ik kiezen?

Welke rookhout moet ik kiezen?

Ja... Deze vraag wordt heel vaak gesteld. Wat is nou een lekkere rooksmaak bij varkensvlees? of lamsvlees? Om te beginnen heb je natuurlijke vele soorten rookhout en rooksmaken. Je hebt rookchunks, rooksnippers , rookmot en natuurlijk rookplankjes. Je kent ze vast wel smaken als, beuk, kers of hickory. Het zijn allemaal verschillende soorten rooksmaken. 

 

Laten we beginnen met het praten over de soorten rookhout. De soorten rookhout hebben natuurlijk allemaal een andere functie. Kiest u bijvoorbeeld voor rookchunks dan gebruikt u die , omdat u een langere sessie rook wil.


Rookmot

Rookmot is de kleinste soort rookhout wat wij kennen. Dit rookhout is daarom absoluut niet geschikt voor warm roken. Als u dit direct op gloeiend vuur strooit zou het rookmot direct verbranden. Dit rookhout is daarom geschikt voor koud roken, roken op een lagere temperatuur. Bij het gebruik van rookmot is het gebruik van een cold smoke generator een must have, hiermee kunt u het rookmot langzaam laten roken.

Rooksnippers

Rooksnippers is het bekendste soort rookhout, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Rooksnippers zijn te gebruiken voor korte rooksessies. Hierbij moet je denken aan het grillen van een lekker stukje biefstuk. Rooksnippers zijn kleine stukjes rookhout, daarbij moet je opletten dat het niet verbrand. Het advies wordt  gegeven om niet boven de 230 graden te gaan.

Rookchunks

De grote stukken rookhout, dé rookchunks. Wilt je nou echt een lang sessie roken op een hogere temperatuur? Dan is het gebruik van rookchunks ideaal. 1 stuk rookchunks zorgt voor een rookontwikkeling van zo'n 30 minuten tot 2,5 3 uur. 


Rookplanken

Rookplanken, je hebt ze in verschillende soorten maten & smaken. Ideaal als je ingrediënten wil laten garen, je legt het op het plankje en het ingredient neemt de rook in zich op. Kiest u voor het roken op een plankje, dan adviseren wij om het te doen met een temperatuur rond de 160 graden.

Rooksmaken

Dan gaan we het hebben over de verschillende soorten rooksmaken. Smaken kan je in 3 verschillende categorieën onderverdelen, lichte soorten, medium soorten & zware soorten. Lichte soorten als Appel & Kers worden vaak gebruikt bij kip , varkensvlees & vis. Medium soorten als Beuk & Olijfhout worden vaak gebruikt bij, rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Dan heb je nog de zware soorten als Hickory & Whisky vaten erg lekker met wild vlees.

 

Lichte soorten rookhout Smaak Erg lekker bij...
Appel Zoet, Fruitig Kip, varkensvlees & vis
Kers Fruitig, Fris Varkensvlees, rundvlees, vis
Citroen Fruitig Fris Varkensvlees, rundvlees, vis

 

Medium soorten rookhout Smaak Erg lekker bij...
Amandel Milde, fijne notensmaak Varkensvlees, rundvlees & hertenvlees
Beuk Licht, pittig Varkensvlees, rundvlees, hertenvlees & vis
Steeneik Milde , fijne notensmaak Gevogelte, varkensvlees, rundvlees
Pecan Mild, licht zoetig Gevogelte, varkensvlees, rundvlees & kaas
Olijfhout Milde, fijne rooksmaak Gevogelte, varkensvlees, rundvlees & groentes

 

Zware soorten rookhout Smaak Erg lekker bij...
Hickory Bacon, pittig Kip, varkensvlees & wild
Mesquite Licht zoetig Varkensvlees, wild & rundvlees
Eik Pittig, aromaten, zoetig karamel Varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & groot wild
Whisky vaten Whiskey Varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & groot wild
Rode wijnvaten Zoet, kruidig Varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & groot wild

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!