Welke rookhout moet ik kiezen?
Ja... Deze vraag wordt heel vaak gesteld. Wat is nou een lekkere rooksmaak bij varkensvlees? of lamsvlees? Om te beginnen heb je natuurlijke vele soorten rookhout en rooksmaken. Je hebt rookchunks, rooksnippers , rookmot en natuurlijk rookplankjes. Je kent ze vast wel smaken als, beuk, kers of hickory. Het zijn allemaal verschillende soorten rooksmaken.
Laten we beginnen met het praten over de soorten rookhout. De soorten rookhout hebben natuurlijk allemaal een andere functie. Kiest u bijvoorbeeld voor rookchunks dan gebruikt u die , omdat u een langere sessie rook wil.
Rookmot
Rookmot is de kleinste soort rookhout wat wij kennen. Dit rookhout is daarom absoluut niet geschikt voor warm roken. Als u dit direct op gloeiend vuur strooit zou het rookmot direct verbranden. Dit rookhout is daarom geschikt voor koud roken, roken op een lagere temperatuur. Bij het gebruik van rookmot is het gebruik van een cold smoke generator een must have, hiermee kunt u het rookmot langzaam laten roken.
Rooksnippers
Rooksnippers is het bekendste soort rookhout, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Rooksnippers zijn te gebruiken voor korte rooksessies. Hierbij moet je denken aan het grillen van een lekker stukje biefstuk. Rooksnippers zijn kleine stukjes rookhout, daarbij moet je opletten dat het niet verbrand. Het advies wordt gegeven om niet boven de 230 graden te gaan.
Rookchunks
De grote stukken rookhout, dé rookchunks. Wilt je nou echt een lang sessie roken op een hogere temperatuur? Dan is het gebruik van rookchunks ideaal. 1 stuk rookchunks zorgt voor een rookontwikkeling van zo'n 30 minuten tot 2,5 3 uur.
Rookplanken
Rookplanken, je hebt ze in verschillende soorten maten & smaken. Ideaal als je ingrediënten wil laten garen, je legt het op het plankje en het ingredient neemt de rook in zich op. Kiest u voor het roken op een plankje, dan adviseren wij om het te doen met een temperatuur rond de 160 graden.
Rooksmaken
Dan gaan we het hebben over de verschillende soorten rooksmaken. Smaken kan je in 3 verschillende categorieën onderverdelen, lichte soorten, medium soorten & zware soorten. Lichte soorten als Appel & Kers worden vaak gebruikt bij kip , varkensvlees & vis. Medium soorten als Beuk & Olijfhout worden vaak gebruikt bij, rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Dan heb je nog de zware soorten als Hickory & Whisky vaten erg lekker met wild vlees.
Lichte soorten rookhout | Smaak | Erg lekker bij... |
Appel | Zoet, Fruitig | Kip, varkensvlees & vis |
Kers | Fruitig, Fris | Varkensvlees, rundvlees, vis |
Citroen | Fruitig Fris | Varkensvlees, rundvlees, vis |
Medium soorten rookhout | Smaak | Erg lekker bij... |
Amandel | Milde, fijne notensmaak | Varkensvlees, rundvlees & hertenvlees |
Beuk | Licht, pittig | Varkensvlees, rundvlees, hertenvlees & vis |
Steeneik | Milde , fijne notensmaak | Gevogelte, varkensvlees, rundvlees |
Pecan | Mild, licht zoetig | Gevogelte, varkensvlees, rundvlees & kaas |
Olijfhout | Milde, fijne rooksmaak | Gevogelte, varkensvlees, rundvlees & groentes |
Zware soorten rookhout | Smaak | Erg lekker bij... |
Hickory | Bacon, pittig | Kip, varkensvlees & wild |
Mesquite | Licht zoetig | Varkensvlees, wild & rundvlees |
Eik | Pittig, aromaten, zoetig karamel | Varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & groot wild |
Whisky vaten | Whiskey | Varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & groot wild |
Rode wijnvaten | Zoet, kruidig | Varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & groot wild |